Salomons inSight

pictogram verrekijker

Economische wetten

Handelsstromen en schuldfinanciering zijn gebonden aan regels. Economische regels. Die regels bepalen hoe snel beleid aangepast kan worden. En wat niet kan. Dat zien we elke dag live op de schermen. 

  • Aandelenmarkten hadden een goede week. De S&P 500 is 14% gestegen ten opzichte van het dieptepunt van begin april (minder dan 3% lager dan op 2 april). In Europa staat de Stoxx600 12% hoger dan het dieptepunt van begin april. 
  • De rente op 10-jaars Treasuries daalde vorige week tot bijna 4,25%, maar is nog steeds ~40bps gestegen ten opzichte van het dieptepunt. Europese obligaties zijn de veilige haven. De brede dollarindex blijft dicht bij het laagste punt in drie jaar. 
  • Cruciale data deze week: de Amerikaanse werkgelegenheidscijfers. Waarschijnlijk is het te vroeg om al een reactie te zien op de heffingen. 

Verwevenheid

Verwevenheid

Bron: BlackRock Investment Institute en U.S. Census Bureau, april 2025. Opmerking: De grafiek toont de waarde van de Chinese import als aandeel van de bruto toegevoegde waarde van de Amerikaanse productie (horizontale as) versus het aandeel van China in de totale import voor die sector (verticale as).

Wetten
Economische wetten zetten een rem op beleidsveranderingen. We merkten dit de afgelopen weken. De VS lijkt wel een minder harde toon aan te slaan tegen China in de discussies over heffingen. Ontkoppeling van China, de productie dichterbij huis brengen en diversificatie van de toeleveringsketen zijn strategische topprioriteiten van de VS. Toch moet het land economische regels onder ogen komen: het is namelijk niet mogelijk voor bedrijven om zomaar te kiezen voor nieuwe toeleveringsketens, zonder grote verstoringen. Heffingen kunnen de kosten opdrijven, de toegang tot belangrijke grondstoffen en producten belemmeren en in sommige gevallen zelfs productielijnen stilleggen. China is een belangrijke leverancier van cruciale mineralen, halfgeleiders, industriële componenten, speciale chemicaliën en auto-onderdelen. Elektronica, machines, auto's en lucht- en ruimtevaart zijn kwetsbare sectoren en juist die zijn van groot belang voor de Amerikaanse economie. De mildere houding van de VS wijst op een groeiend bewustzijn van de risico's die een Amerikaanse aanbodschok met zich meebrengen. 

Effecten op (winst)groei
De herziening van handelsrelaties wordt pas op termijn zichtbaar in economische data. Vergelijk het met de aanbodschok tijdens de coronapandemie: er tekent zich een groeivertraging af - mogelijk zelfs een recessie - in combinatie met oplopende inflatie. Het uiteindelijke effect hangt af van hoelang de heffingen blijven doorwerken of worden afgezwakt. Analisten hebben hun verwachtingen voor de  winstgroei in het eerste kwartaal van de S&P 500 naar beneden geschroefd van 12% in januari naar 9% nu. De prognoses voor de sectoren consumentengoederen en industrie werden het meest naar beneden bijgesteld, gezien hun afhankelijkheid van buitenlandse inkomsten en wereldwijde toeleveringsketens. Voor consumentengoederen wordt nu van uitgegaan dat ze een winstgroei van 1% boeken in het eerste kwartaal, een forse daling versus de dubbele cijfers die dit jaar nog werden verwacht. Voor bijna alle sectoren zijn downgrades doorgevoerd, nutsbedrijven uitgezonderd. maar het effect lijkt nog mee te vallen.

Verstoringen 
Bedrijven laten vooralsnog niet het achterste van hun tong zien als hen gevraagd wordt over verstoringen in de toeleveringsketen, het vermogen om kosten door te berekenen aan consumenten en verschuivingen in de consumentenvraag. Het is volgens hen simpelweg nog te vroeg en te onduidelijk. Maar voor mij is het een van de belangrijkste graadmeters. Het bedrijfsleven is de motor achter de economie. CFO’s zullen realtime moeten reageren. Er zijn twee zaken waar ik op let. Ten eerste of de Mag7-bedrijven doorgaan met geplande AI-investeringen of dat ze die gaan afschalen? Ten tweede of bedrijven de hogere kosten doorberekenen aan consumenten of voor eigen rekening nemen ten koste van de marges.

De week in review

De week in review 

Bron: BlackRock Investment Institute, LSEG Datastream, april 2025. Opmerking: De grafiek toont het rendement in 2025 van verschillende categorieën en de bandbreedte.

Conclusie
Economische wetten bepalen wat mogelijk is. Daardoor neemt de onzekerheid over het beleid af en kunnen beleggers meer risico nemen. Met mate. De recente turbulentie heeft ook gevolgen gehad voor de private markets. Het transactievolume is een stuk lager omdat investeerders moeite hebben om activa op korte termijn te waarderen. We verwachten dat de activiteiten weer aantrekken zodra er meer duidelijkheid komt, met meer kansen tot gevolg. Kieskeurigheid blijft troef!

Groet, Roelof

MKTGH0425E/S-4446546

Aanmelden Salomons inSight

Please try again
Voornaam *
Achternaam *
Emailadres *
Bedrijf *
Functie *
Land *
Aanmelden Salomons inSight
Bedankt voor de aanmelding.
Je ontvangt nu onze laatste artikelen.
Roelof Salomons
Chief Investment Strategist, BlackRock Investment Institute
Roelof Salomons is beleggingsstrateeg bij BlackRock Nederland. In Salomons inSight informeert hij u over de marktontwikkelingen die relevant zijn voor beleggingsprofessionals.